НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИяйца – 3 бр.захар – 150 гмасло – 125 г разтопено /може

...
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИяйца – 3 бр.захар – 150 гмасло – 125 г разтопено /може
Коментари Харесай

Рецепта на деня: Козунак без месене

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ яйца  – 3 бр. захар  – 150 г масло  – 125 г разтопено /може и мас/ прясно мляко  – 125 г топло ром  – 25 мл (или коняк) жива квас  – 1/2 кубче (21 г) вода  – 25 г за маята лимонова кора  – 15 г брашно  – 500 г
ЗА ПЛЪНКАТА
орехи  – 1/2 ч.ч. нарязани захар  – 1 с.л. какао  – 1 с.л. прясно мляко  – 1 с.л. стафиди  – 20 гНАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Разтворете маята в малко топла вода с 1/2 ч.л. от захарта и 1 с.л. от брашното. Разбъркайте и покрийте с транспарантно фолио с цел да втаса.

Стоплете млякото и разбийте захарта в него. Добавете поредно яйцата, маслото, маята, лимонова кора, алкохола. Изсипете пресятото брашно.

Разбъркайте всичко добре. Получава се рядко тесто, само че не добавяйте повече брашно. Оставете получената примес, завита – на топло да втаса. Трябва да удвои размера си.

През това време си пригответе в купичка орехите, какаото, захарта и стафидите. Добавете 1-2 с.л. прясно мляко, едвам се разтвори в него какаото.

След като тестото втаса си подгответе 2 тавички: намазнете и поръсете с брашно. Оформят се 2 части от тестото. Тъй като лепне, просто го оформяте върху леко набрашнена повърхнина или си мажете ръцете с лой. Разтеглят се, оформят се 2 продълговати ленти, върху които се разпределя част от плънката.

Всяка от лентите се навива на руло и се усуква. После се преплитат една с друга и се слага в намазнената тавичка. По същия метод се подготвя и вторият продълговат козунак и двете тавички се оставят на топло да втасват.

Когато козунаците втасат ги намажете с разрушено яйце и декорирайте с орехи+ захар. Пекат се в авансово загрята фурна на 200°С.

Козунакът без месене  е подготвен.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР